Witamina B6
Rozpuszczalna w wodzie.
Rola w organizmie:
- bierze udział w przemianach tłuszczów, białek i cukrów
- umożliwia magazynowanie energii
- uczestniczy w produkcji enzymów, hormonów oraz hemoglobiny
- wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca
- dzięki niej prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy
- poprawia odporność organizmu
- zapobiega nadmiernemu wydalaniu kwasu szczawiowego z organizmu
- zapobiega zmarszczkom
Stosowanie witaminy B6 w profilaktyce i leczeniu chorób:
- łagodzi toksyczne działanie leków
- wspomaga leczenie nerek
- zapobiega tworzeniu kamieni nerkowych
- zwalcza sztywność stawów
- uśmierza ból
- łagodzi PMS
- wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry
- stosowana leczeniu w zespole cieśni nadgarstka
- zapobiega wypadaniu włosów
- stosowana w leczeniu zapalenia warg i języka
- działa wspomagająco w chorobie Parkinsona i autyzmie
- profilaktyka: anemii, astmy, odporności na insulinę oraz kurczów mięśni
Skutki niedoboru:
- depresja
- bezsenność
- apatia
- drgawki
- złe samopoczucie
- obniżenie sprawności intelektualnej
- zapalenie nerwów
- stany zapalne skóry i błon śluzowych
- niedokrwistość
- kamica nerkowa
- zmęczenie
- nudności
- odruchy wymiotne
- zaburzenia pracy serca
- większe ryzyko powstawania nowotworów
- miażdżyca
- podatność na infekcje
- zmiany osobowości: nagła nieśmiałość, zamknięcie się w sobie
- łupież
- niedobór żelaza
- kurcze, drętwienie nóg i rąk
- hipoglikemia (niski poziom cukru we krwi)
- suchość, pękanie pięt i dłoni
- nadmierne pocenie się
- u dzieci:
- drgawki
- zaburzenia wzrostu i budowy kości
- opóźnienie umysłowe
- drażliwość
- objawy padaczkowe
Skutki przedawkowania witaminy B6:
- problemy z układem nerwowym
- przy długim nadmiarze neuropatia obwodowa
- drętwienie
- uzależnienie w tym również u płodu
- mrowienie
- niepewny chód
- słabość mięśni
Źródła w pożywieniu:
- ryby
- mięso
- ziemniaki
- banany
- płatki owsiane
- wątróbka
- ciecierzyca
- soczewica
- kasza gryczana
- awokado
- szpinak
- drób
- pszenica
- żyto
- nasiona słonecznika
- pieczywo razowe
- ryż
- bób
- mleko
- drożdże
- jajka
- marchew
- cukier trzcinowy
- soja
- groszek
- kalafior
- fasola
- orzeszki ziemne
- kiełki pszenicy
- ogórki
- brzoskwinie
- grejpfruty
- jabłka
- wiśnie
- porzeczki czerwone
- jogurty
- kasza manna
- porzeczki czarne
- truskawki
- mandarynki
- morele
- mintaj
- chleb mieszany
- chleb pszenny
- chleb żytni razowy
- pomarańcze
- kiwi
- otręby pszenne
- zarodki pszenne
Pamiętajmy:
Pamiętajmy, że witamina B6 lepiej się wchłania z witaminami B1, B2, B5, B7 (inaczej H), C
oraz z magnezem i cynkiem.
Niedobory witaminy B6 powodują upośledzenie wchłaniania wapnia, magnezu, miedzi i selenu.
Niedobór witaminy C powoduje niedobór witaminy B6 i na odwrót.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 mają osoby napromieniowane, sercowcy, rakowcy oraz osoby chore na astmę i nerki.
Niektóre leki takie jak izoniazyd, cykloseryna, penicylamina oraz alkohol obniżają stężenie witaminy B6 w organizmie.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz