piątek, 22 marca 2013

Witamina B6

Witajcie!


Witamina B6


Rozpuszczalna w wodzie.


Rola w organizmie:
      • bierze udział w przemianach tłuszczów, białek i cukrów
      • umożliwia magazynowanie energii
      • uczestniczy w produkcji enzymów, hormonów oraz hemoglobiny
      • wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca
      • dzięki niej prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy
      • poprawia odporność organizmu
      • zapobiega nadmiernemu wydalaniu kwasu szczawiowego z organizmu
      • zapobiega zmarszczkom

Stosowanie witaminy B6 w profilaktyce i leczeniu chorób:
      • łagodzi toksyczne działanie leków
      • wspomaga leczenie nerek
      • zapobiega tworzeniu kamieni nerkowych
      • zwalcza sztywność stawów
      • uśmierza ból
      • łagodzi PMS
      • wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry
      • stosowana leczeniu w zespole cieśni nadgarstka
      • zapobiega wypadaniu włosów
      • stosowana w leczeniu zapalenia warg i języka
      • działa wspomagająco w chorobie Parkinsona i autyzmie
      • profilaktyka: anemii, astmy, odporności na insulinę oraz kurczów mięśni

Skutki niedoboru:
      • depresja
      • bezsenność 
      • apatia
      • drgawki
      • złe samopoczucie
      • obniżenie sprawności intelektualnej
      • zapalenie nerwów
      • stany zapalne skóry i błon śluzowych
      • niedokrwistość
      • kamica nerkowa
      • zmęczenie
      • nudności 
      • odruchy wymiotne
      • zaburzenia pracy serca
      • większe ryzyko powstawania nowotworów
      • miażdżyca
      • podatność na infekcje
      • zmiany osobowości: nagła nieśmiałość, zamknięcie się w sobie
      • łupież 
      • niedobór żelaza
      • kurcze, drętwienie nóg i rąk
      • hipoglikemia (niski poziom cukru we krwi)
      • suchość, pękanie pięt i dłoni
      • nadmierne pocenie się
    • u dzieci:
      • drgawki
      • zaburzenia wzrostu i budowy  kości
      • opóźnienie umysłowe
      • drażliwość
      • objawy padaczkowe

Skutki przedawkowania witaminy B6
      • problemy z układem nerwowym
      • przy długim nadmiarze neuropatia obwodowa
      • drętwienie
      • uzależnienie w tym również u płodu
      • mrowienie 
      • niepewny chód
      • słabość mięśni


Źródła w pożywieniu:
      • ryby
      • mięso
      • ziemniaki
      • banany
      • płatki owsiane
      • wątróbka
      • ciecierzyca
      • soczewica
      • kasza gryczana
      • awokado
      • szpinak
      • drób
      • pszenica 
      • żyto
      • nasiona słonecznika
      • pieczywo razowe
      • ryż
      • bób
      • mleko
      • drożdże
      • jajka
      • marchew
      • cukier trzcinowy
      • soja
      • groszek
      • kalafior
      • fasola 
      • orzeszki ziemne
      • kiełki pszenicy
      • ogórki
      • brzoskwinie
      • grejpfruty
      • jabłka
      • wiśnie
      • porzeczki czerwone
      • jogurty
      • kasza manna
      • porzeczki czarne
      • truskawki
      • mandarynki
      • morele
      • mintaj
      • chleb mieszany
      • chleb pszenny
      • chleb żytni razowy
      • pomarańcze
      • kiwi
      • otręby pszenne
      • zarodki pszenne
Pamiętajmy:

Pamiętajmy, że witamina B6 lepiej się wchłania z witaminami B1, B2, B5, B7 (inaczej H), C
oraz z magnezem i cynkiem.

Niedobory witaminy B6 powodują upośledzenie wchłaniania wapnia, magnezu, miedzi i selenu.

Niedobór witaminy C powoduje niedobór witaminy B6 i na odwrót.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 mają osoby napromieniowane, sercowcy, rakowcy oraz osoby chore na astmę i nerki. 

Niektóre leki takie jak  izoniazyd, cykloseryna,  penicylamina oraz  alkohol obniżają stężenie witaminy B6 w organizmie.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz