Dziś będzie o węglowodanach i ich roli w diecie.
Co to są te węglowodany?
Węglowodany inaczej zwane cukrami to związki chemiczne, które zbudowane są z atomów węgla, tlenu i wodoru. W zależności od budowy dzielimy je na proste ( 1-2 cząsteczki ) i złożone (3 i powyżej cząsteczek).
Funkcje węglowodanów:
- energetyczna
- magazynowa
- budulcowa
- transportowa
Jakie mają znaczenie w diecie?
Jeśli jemy dużo węglowodanów prostych to zwiększamy ryzyko otyłości i innych chorób metabolicznych.
Cukry proste w organizmie powodują gwałtowny wzrost glukozy we krwi, a później jeszcze szybszy spadek co w efekcie daje napad głodu (wilczy atak).
Występowanie cukrów prostych:
- cukier
- słodycze
- dżemy
- miód
- napoje gazowane
- słodzone soki
- oczyszczona mąka i wyroby z niej zrobione (np. makaron, pierogi)
Uwaga: miód mimo, że jest cukrem prostym jest o wiele zdrowszy niż biały cukier
Konsekwencje nadmiaru w diecie cukrów prostych:
- zatrucie organizmu
- próchnica
- nadwaga i otyłość
- uszkodzenia przewodu pokarmowego
- zawał
- choroby nowotworowe (bardzo złośliwe)
Powinniśmy spożywać z umiarem cukry proste!
Węglowodany złożone:
Dłużej trawią się w organizmie i nie powodują przez to skoków cukru we krwi. Sprzyjają osobom odchudzającym się. Stanowią podstawę zdrowego odżywiania. Są najlepszym źródłem energii i zapobiegają chorobom metabolicznym.
Źródła węglowodanów złożonych:
- pieczywo pełnoziarniste
- kukurydza
- fasola i inne warzywa strączkowe
- płatki owsiane
- otręby
- kasze gryczana, jaglana, jęczmienna
- ryż brązowy
- mąka nieoczyszczona (typ od 750 i im wyżej tym lepiej)
- niskotłuszczowe i niesłodzone produkty mleczne
Powinniśmy zawsze wybierać węglowodany złożone.
Jutro opiszę białka.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz