czwartek, 7 marca 2013

Węglowodany

Witajcie!

Dziś będzie o węglowodanach i ich roli w diecie.

Co to są te węglowodany?

Węglowodany inaczej zwane cukrami to związki chemiczne, które zbudowane są z atomów węgla, tlenu i wodoru. W zależności od budowy dzielimy je na proste ( 1-2 cząsteczki ) i złożone (3 i powyżej cząsteczek).

Funkcje  węglowodanów:
      • energetyczna
      • magazynowa
      • budulcowa
      • transportowa

Jakie mają znaczenie w diecie?

Jeśli jemy dużo węglowodanów prostych to zwiększamy ryzyko otyłości i innych chorób metabolicznych.
Cukry proste w organizmie powodują gwałtowny wzrost glukozy we krwi, a później jeszcze szybszy spadek co w efekcie daje napad głodu (wilczy atak).

Występowanie cukrów prostych:
        • cukier
        • słodycze 
        • dżemy
        • miód 
        • napoje gazowane 
        • słodzone soki
        • oczyszczona mąka i wyroby z niej zrobione (np. makaron, pierogi)

Uwaga: miód mimo, że jest cukrem prostym jest o wiele zdrowszy niż  biały cukier

Konsekwencje nadmiaru w diecie cukrów prostych:
      • zatrucie organizmu
      • próchnica
      • nadwaga i otyłość
      • uszkodzenia przewodu pokarmowego
      • zawał
      • choroby nowotworowe (bardzo złośliwe)

Powinniśmy spożywać z umiarem cukry proste!

Węglowodany złożone:

Dłużej trawią się w organizmie i nie powodują przez to skoków cukru we krwi. Sprzyjają osobom odchudzającym się. Stanowią podstawę zdrowego odżywiania. Są najlepszym źródłem energii i zapobiegają chorobom metabolicznym.

Źródła węglowodanów złożonych:
        • pieczywo pełnoziarniste
        • kukurydza
        • fasola i inne warzywa strączkowe
        • płatki owsiane
        • otręby
        • kasze gryczana, jaglana, jęczmienna
        • ryż brązowy
        • mąka nieoczyszczona (typ od 750 i im wyżej tym lepiej)
        • niskotłuszczowe i niesłodzone produkty mleczne

Powinniśmy zawsze wybierać węglowodany złożone.

Jutro opiszę białka.

Pozdrawiam

:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz