Witamina B9 (kwas foliowy)
Rozpuszczalna w wodzie.
Rola w organizmie:
- reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek
- dobrze wpływa na mózg i układ nerwowy
- poprawia samopoczucie
- zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu
- dobrze wpływa na wagę i rozwój noworodków
- zapobiega mutacjom DNA i RNA
- reguluje podziały komórek
- wspomaga układ pokarmowy
- bierze udział tworzeniu soku żołądkowego
- umożliwia prawidłowe funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit
- zapobiega anemii
- chroni przed nowotworami (szczególnie macicy)
- wspomaga produkcję przekaźników nerwowych
- bierze udział w syntezie niektórych aminokwasów
- zwiększa laktację
- zapobiega pleśniawkom
Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
- anemii
- dysplazji szyjki macicy
- obniżonej odporności
- depresji
- zatruć pokarmowych
- pasożytów jelitowych
- problemów skórnych
- zajadów
- raka piersi i okrężnicy
- poronień
- chorób serca
Skutki niedoboru:
- zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek
- anemia
- przemęczenie
- brak koncentracji
- niepokój
- lęk
- depresja
- drażliwość
- bezsenność
- roztargnienie
- niedożywienie
- zaburzenia trawienia i wchłaniania
- biegunka
- brak apetytu
- obniżona masa ciała
- stany zapalne języka i warg
- bóle głowy
- kołatanie serca
- przedwczesna siwizna
- zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży
- wady cewy nerwowej u płodu
- neuropatia
- choroby błon śluzowych i skóry
- zaburzenia zachowania
Skutki nadmiaru:
- bezsenność
- depresja
- rozdrażnienie
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- alergie skórne
- wysypki
- swędzenie
- zaczerwienienia skóry
- skurcz oskrzeli
- zbyt duże dawki przyjmowane w ciąży mogą w przyszłości u dziecka wywołać astmę
- kryształy w moczu
Źródła w pożywieniu:
- szpinak
- sałata
- kapusta
- brokuły
- szparagi
- kalafior
- brukselka
- pomidory
- groch
- fasola
- soczewica
- soja
- buraki
- orzechy
- słonecznik
- drożdże
- wątroba
- jajka
- pszenica
- pomarańcze
- banany
- awokado
- chleb
- biała kapusta
- ziemniaki
- buraki
- truskawki
- jabłka
- dorsz
- halibut
- grzyby
- endywia
- szparagi
- dynia
- kantalupa
Pamiętajmy:
Lepiej się wchłania z kompleksem witamin B (witamina B6, B7, B12) witaminą C oraz kwasem para-aminobenzoesowy (PABA).
Gorzej się wchłania z światłem, alkoholem, wysoką temperaturą oraz środkami antykoncepcyjnymi.
Niszczy ją gotowanie i światło.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz