wtorek, 26 marca 2013

Witamina B9 (kwas foliowy)

Witajcie!


Witamina B(kwas foliowy)


Rozpuszczalna w wodzie.


Rola w organizmie:

      • reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek
      • dobrze wpływa na mózg i układ nerwowy
      • poprawia samopoczucie
      • zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu
      • dobrze wpływa na wagę i rozwój noworodków
      • zapobiega mutacjom DNA i RNA
      • reguluje podziały komórek
      • wspomaga układ pokarmowy
      • bierze udział tworzeniu soku żołądkowego
      • umożliwia prawidłowe funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit
      • zapobiega anemii
      • chroni przed nowotworami (szczególnie macicy)
      • wspomaga produkcję przekaźników nerwowych
      • bierze udział w syntezie niektórych aminokwasów
      • zwiększa laktację
      • zapobiega pleśniawkom

Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
      • anemii
      • dysplazji szyjki macicy
      • obniżonej odporności
      • depresji
      • zatruć pokarmowych
      • pasożytów jelitowych
      • problemów skórnych
      • zajadów
      • raka piersi i okrężnicy
      • poronień
      • chorób serca

Skutki niedoboru:
      • zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek
      • anemia
      • przemęczenie
      • brak koncentracji
      • niepokój 
      • lęk 
      • depresja 
      • drażliwość
      • bezsenność
      • roztargnienie
      • niedożywienie
      • zaburzenia trawienia i wchłaniania
      • biegunka 
      • brak apetytu
      • obniżona masa ciała
      • stany zapalne języka i warg
      • bóle głowy
      • kołatanie serca
      • przedwczesna siwizna
      • zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży
      • wady cewy nerwowej u płodu
      • neuropatia
      • choroby błon śluzowych i skóry
      • zaburzenia zachowania

Skutki nadmiaru:
      • bezsenność
      • depresja
      • rozdrażnienie
      • zaburzenia żołądkowo-jelitowe
      • alergie skórne
      • wysypki
      • swędzenie
      • zaczerwienienia skóry
      • skurcz oskrzeli
      • zbyt duże dawki przyjmowane w ciąży mogą w przyszłości u dziecka wywołać astmę
      • kryształy w moczu

Źródła w pożywieniu:
      • szpinak
      • sałata 
      • kapusta
      • brokuły
      • szparagi
      • kalafior
      • brukselka
      • pomidory
      • groch
      • fasola 
      • soczewica
      • soja
      • buraki
      • orzechy
      • słonecznik
      • drożdże
      • wątroba
      • jajka
      • pszenica 
      • pomarańcze
      • banany
      • awokado
      • chleb
      • biała kapusta
      • ziemniaki
      • buraki
      • truskawki
      • jabłka
      • dorsz
      • halibut
      • grzyby
      • endywia
      • szparagi
      • dynia
      • kantalupa

Pamiętajmy:

Lepiej się wchłania z kompleksem witamin B (witamina B6, B7, B12) witaminą C oraz kwasem para-aminobenzoesowy (PABA).

Gorzej się wchłania z światłem, alkoholem, wysoką temperaturą oraz środkami antykoncepcyjnymi.

Niszczy ją gotowanie i światło.


Pozdrawiam 

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz