Dziś witamina D !
Witamina D
Jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Rola w organizmie:
- reguluje gospodarkę wapniowo- fosforanową
- wspomaga rozwój kości
- zapobiega osteoporozie
- wspomaga komórki szpiku
- reguluje wydzielanie insuliny i poziom cukru we krwi
- wspomaga odporność
- działa przeciwbakteryjnie
- wpływa korzystnie na serce
Profilaktyka:
- krzywicy
- nowotworów
- migreny
- chorób uzębienia
- przeziębienia
- łuszczycy
- krzywica u dzieci i młodzieży
- osteoporoza
- wszelkie uszkodzenia kości
- zniekształcenia sylwetki
- zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego
- zapalenie spojówek
- stany zapalne skóry
- osłabienie odporności
- pogorszenie słuchu
- wypadanie zębów
- zwiększenie ryzyka nowotworów( piersi, jelita grubego, pęcherza moczowego, prostaty, chłoniaka nieziarniczego), cukrzycy oraz innych chorób autoimmunologicznych
Nadmiar witaminy D powoduje:
- bóle brzucha
- wymioty
- biegunka
- bóle głowy
- bóle oczu
- bóle szczęk, stawów, mięśni
- osłabienie i szybkie męczenie się
- brak apetytu
- patologiczny ubytek wagi
- częstsze oddawanie moczu
- u dzieci opóźnienia w rozwoju psychomotorycznym
- miażdżyca
- zawał
- senność
- świąd skóry
- kamica nerkowa
- ekspozycja na słońce
- ryby morskie
- żółtka jaj
- ser żółty
- mleko krowie
- tran
- grzyby shiitake
- wątroba zwierząt
Powinniśmy raz na jakiś czas wychodzić na dwór bez kremu z filtrem, aby móc zsyntetyzować sobie w skórze witaminę D.
Niski poziom witaminy A sprzyja nie wchłanianiu się witaminy D.
Nie przedawkujemy witaminy D jeśli pozyskujemy ją z diety i ze słońca.
Jeśli mamy niedobór witaminy D jedzmy tran, ale tylko w pochmurne dni bez słońca, zimą lub na noc.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz