poniedziałek, 18 marca 2013

Witamina B2

Witajcie!ania


Witamina B2 (ryboflawina)



Rola w organizmie:
      • dzięki niej prawidłowo funkcjonuje układ oddechowy, śluzówka, skóra, układ pokarmowy, naczynia krwionośne
      • uczestniczy w przemianach tłuszczy, białek i węglowodanów
      • wspomaga płodność i libido
      • przekształca witaminę B6 i PP w postaci czynne (do wykorzystania przez organizm)
      • wspomaga wzrok
      • wspomaga układ nerwowy
      • zalecana w stresie
      • wspomaga wzrost
      • wspomaga działanie insuliny (prawidłowy poziom cukru we krwi)
      • niezbędna do wydzielania kortyzolu (hormon o działaniu przeciwzapalnym)
      • reguluje prace serca i skurcze mięśni
      • uczestniczy w aktywizacji hemoglobiny

Stosowana przy leczeniu i profilaktyce:
      • zaćmy
      • owrzodzeń, obrzmień jamy ustnej
      • zajadów
      • zaćmy 
      • migreny
      • chorób jamy ustnej i języka
      • nowotworów
      • chorób serca i układu krążenia
      • zaburzeniach metabolizmu kości
      • stanów zapalnych
      • infekcji
      • cukrzycy

Skutki niedoboru:
      • uszkodzenie oczu
      • zaburzenia ostrości widzenia
      • światłowstręt 
      • łzawienie
      • łatwe męczenie się oczu
      • okołorogówkowe wrastanie naczyń
      • swędzenie przy ujściu pochwy
      • wypadanie włosów
      • kłopoty z koncentracją
      • bezsenność
      • zawroty głowy
      • zaburzenia oddychania
      • obrzmienie lub//i pękanie jamy ustnej
      • zapalenie warg, języka lub błon śluzowych
      • pleśniawki
      • zajady
      • łojotok
      • pelagra
      • zmiany łuszczycowe na czole, nosie, ustach i uszach
      • dystrofie mięśni
      • choroby układu nerwowego
      • spadek masy ciała
      • anemia
      • zapalenie spojówek
      • niedorozwój umysłowy u dzieci
      • pieczenie oczu
      • tzw. piasek pod oczami
      • stłuszczenie wątroby 
      • zapalenie nerwów
      • wady serca u płodu
      • zaburzenia wchłaniania żelaza
      • choroby serca
      • biegunki tłuszczowe
      • ciemnowiśniowe zabarwienie języka
      • drżenie
      • kurcze mięśni
      • depresja
      • histeria

Skutki nadmiaru witaminy B2:
      • nudności
      • wymioty
      • ciemny mocz

Źródła witaminy B2 w pożywieniu:
      • wątroba zwierzęca
      • chude sery
      • migdały
      • grzyby
      • dziczyzna
      • jajka
      • zielone części warzyw
      • łosoś 
      • pstrąg 
      • makrela
      • pełnoziarniste pieczywo
      • małże
      • fasola
      • groch
      • soja
      • mleko 
      • jogurt 
      • kefir
      • maślanka 
      • drożdże 
      • orzechy włoskie
      • tuńczyk
      • wołowina 
      • nerki 
      • banany
      • szynka
      • pieczarki
      • sery pleśniowe
      • nasiona sezamu i słonecznika
      • pestki dyni
      • suche nasiona soczewicy i grochu
      • cielęcina
      • wieprzowina
      • indyk
      • kurczak
      • suche wędliny
      • węgorz 
      • śledź
      • kasza jaglana
      • suszone owoce 
      • śliwki 
      • morele
      • kapusta włoska
      • salami
      • kabanosy
      • sandacz
      • pikling
      • flądra
      • morszczuk
      • makaron
      • musli
      • płatki owsiane
      • orzechy pistacjowe
      • szparagi
      • brukselka
      • szpinak
      • groszek zielony
      • pietruszka (korzeń)
      • otręby pszenne
      • jabłka suszone
      • kasza gryczana
      • awokado
      • brokuły
      • dynia
      • kalafior
      • mak
      • orzechy laskowe
      • pumpernikie
      • chleb żytni razowy
      • figi 
      • daktyle suszone
      • fasola szparagowa
Pamiętajmy:
Lepiej wchłania się z witaminą B1, witaminą B3, witaminą B6, witaminą C, fosforem, błonnikiem oraz selenem.

U kobiet w ciąży i karmiących wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B2.

Przyjmowanie witaminy B2 może zafałszować wyniki laboratoryjne ketacholamin urobilinogenu w moczu. 

Witamina B2 niszczy się w czasie gotowania oraz w skutek działania światła.

Osobom żyjącym w stresie i sportowcom zalecane jest przyjmowanie witaminy B2.

Gorzej się wchłania w środowisku zasadowym, wysokiej temperaturze oraz w połączeniu z estrogenami, alkoholem, tłuszczem, środkami antykoncepcyjnymi i dwutlenkiem siarki.

Jeśli przyjmujemy suplementy z witaminą B2 nie wychodźmy na słońce, gdyż zwiększa to ryzyko chorób skóry w tym czerniaka!!!

W małych ilościach witamina B2 jest produkowana przez bakterie w jelicie grubym.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz