piątek, 15 marca 2013

Witamina B1 (tiamina)

Witajcie!

Witamina B1


Rozpuszczalna w wodzie. 

Rola w organizmie:
      • odpowiada za oddychanie tkankowe
      • bierze udział w przemianie węglowodanów
      • wspomaga czynność acetylocholiny
      • wchodzi w skład różnych koenzymów
      • uśmierza ból
      • wspomaga wydzielanie hormonów
      • przyśpiesza gojenie się ran
      • reguluje metabolizm
      • wspomaga proces wzrostu

Witaminę B1 stosuje się przy:
      • nerwobólach
      •  zapaleniach nerwów
      • zaburzeniach rytmu serca
      • nadczynności tarczycy
      • paraliżu poinfekcyjnym
      • alkoholizmie
      • cukrzycy
      • lekomanii
      • zaburzeniach ciąży
      • oparzeniach
      • niedoborach żywieniowych
      • przedłużających się biegunkach

Skutki niedoboru:
      • osłabienie
      • zmęczenie
      • oczopląs
      • zburzenia pamięci i koncentracji
      • depresja
      • niewydolność krążenia
      • obrzęki rąk i nóg
      • brak apetytu
      • nudności
      • wymioty
      • biegunki 
      • bóle brzucha
      • spadek wagi
      • w skrajnych przypadkach choroba beri-beri
      • zwyrodnienie nerwów
      • tachykardia
      • zanik gruczołów dokrewnych
      • zapalenie nerwów
      • apatia
      • zmęczenie
      • bezsenność
      • bezpłodność u kobiet
      • oziębłość seksualna
      • drżenie rąk

Skutki nadmiaru witaminy B1:
      • poty
      • osłabienie
      • obrzęki
      • nudności 
      • zmęczenie
      • duszność
      • obrzęk krtani
      • zawroty głowy
      • zaburzenia rytmu serca
      • reakcje alergiczne
      • w skrajnych wypadkach śmierć

Źródła witaminy B1:
      • wątroba, nerki i serce zwierzęce
      • produkty pełnoziarniste
      • mięso  
      • wędliny
      • groch 
      • fasola 
      • drożdże
      • orzechy laskowe
      • słonecznik
      • brązowy ryż
      • kiełki pszenicy, soczewicy
      • pistacje
      • kasza gryczana, jęczmienna, jaglana i manna
      • ziemniaki
      • soja
      • pszenica
      • schab
      • rodzynki
      • jaja
      • łosoś
      • kalafior
      • brukselka
      • pomarańcze
      • płatki owsiane
      • pestki dyni
      • figi
      • morele
      • migdały
      • arbuz
      • mandarynki
      • awokado 
      • porzeczki
      • szparagi
      • szpinak
      • tuńczyk
      • sandacz
      • flądra 
      • pstrąg 
      • węgorz
      • morszczuk
      • makrela

Pamiętajmy:

Nie grozi nam nadmiar witaminy B1, jeśli jemy ją w pożywieniu.

Lepiej się wchłania z kompleksem witamin B, witaminą B2, witaminą B3, witaminą C, witaminą E, manganem oraz magnezem.

Wchłanianie witaminy B1 zaburza alkohol, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, promieniowanie jonizujące, nadczynność tarczycy, tanina, kofeina, soda do pieczenia, barbiturany, środki neutralizujące kwasy, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne.

Witamina B1 chroni przed ukąszeniami komarów.

Jest bardzo nietrwała, niszczy się podczas gotowania.

Wspomaga działanie leków przeciwbólowych.

Picie dużych ilości kawy, herbaty lub  może doprowadzić do niedoboru witaminy B1.

Suplementy należy przyjmować przy posiłku lub do 1 godziny po posiłku.

Proszek do pieczenia niszczy witaminę B1 w ciastach.

Witamina B1 produkowana jest w naszym organizmie przez bakterie jelitowe.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz