Dzisiejszym tematem błonnik!
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to substancja pochodzenia roślinnego.
Mimo, że nie ulega trawieniu jest niezbędny do prawidłowego działania układu pokarmowego.
Funkcje błonnika:
- zmniejsza wchłanianie trójglicerydów i cholesterolu z krwi
- obniża ciśnienie
- zapobiega żylakom i hemoroidom
- zapobiega cukrzycy
- reguluje rytm wypróżnień
- sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach (prebiotyk)
- zmniejsza uczucie głodu poprzez pęcznienie w żołądku
- usuwa toksyny z organizmu
- zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego
- wiąże jony sodu
- zapobiega kamicy żółciowej
- wspomaga odchudzanie
- zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego
Błonnik nie zawiera kalorii !!!
Źródła błonnika:
- warzywa
- owoce
- otręby zbożowe
- kasze
- naturalne płatki zbożowe
- musli
- brązowy ryż
- chleb razowy
- rośliny strączkowe
- nasiona lnu
Pamiętajmy, że błonnik naturalny jest lepszy niż z suplementów diety !
Wskazania do diety wysokobłonnikowej:
- zaparcia
- otyłość
- cukrzyca
- miażdżyca
- kamica żółciowa
- hemoroidy i żylaki
Przeciwwskazania do diety wysokobłonnikowej:
- stany zapalne trzustki, dróg żółciowych, żołądka i jelit
- niedobory białka, witamin i minerałów
- nieżyty układu pokarmowego
- wrzody żołądka i dwunastnicy
- choroby zakażne
Objawy przedawkowania błonnika:
- wzdęcia
- bóle brzucha
- skręt jelit
- biegunka
- niedożywienie
- niedobory wapnia, żelaza i cynku
- zaburzenia w działaniu leków
Pamiętajmy:
Jeśli chcemy zwiększyć ilość błonnika w diecie to róbmy to stopniowo!
Zmieńmy dietę na bardziej bogatą w warzywa, owoce, zboża nigdy nie korzystajmy z tabletek z błonnikiem, gdyż wtedy występuje największe ryzyko przedawkowania i skrętu jelit !
Jeśli jesteśmy na diecie wysokobłonnikowej pijmy dużo wody (2 l dziennie ) inaczej nabawimy się zaparć!
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz