niedziela, 10 marca 2013

Błonnik

Witajcie!

Dzisiejszym tematem błonnik!

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to substancja pochodzenia roślinnego.
Mimo, że nie ulega trawieniu jest niezbędny do prawidłowego działania układu pokarmowego.

Funkcje błonnika:

      • zmniejsza wchłanianie trójglicerydów i  cholesterolu z krwi
      • obniża ciśnienie
      • zapobiega żylakom i hemoroidom
      • zapobiega cukrzycy
      • reguluje rytm wypróżnień
      • sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach (prebiotyk)
      • zmniejsza uczucie głodu poprzez pęcznienie w żołądku
      • usuwa toksyny z organizmu
      • zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego 
      • wiąże jony sodu
      • zapobiega kamicy żółciowej
      • wspomaga odchudzanie
      • zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego


Błonnik nie zawiera kalorii !!! 

Źródła błonnika:

      • warzywa 
      • owoce 
      • otręby zbożowe
      • kasze 
      • naturalne płatki zbożowe
      • musli
      • brązowy ryż
      • chleb razowy 
      • rośliny strączkowe
      • nasiona lnu


Pamiętajmy, że błonnik naturalny jest lepszy niż z suplementów diety !

Wskazania do diety wysokobłonnikowej:

      • zaparcia
      • otyłość
      • cukrzyca
      • miażdżyca
      • kamica żółciowa
      • hemoroidy i żylaki


Przeciwwskazania do diety wysokobłonnikowej:

      • stany zapalne trzustki, dróg żółciowych, żołądka i jelit
      • niedobory białka, witamin i minerałów
      • nieżyty układu pokarmowego
      • wrzody żołądka i dwunastnicy
      • choroby zakażne


Objawy przedawkowania błonnika:

      • wzdęcia 
      • bóle brzucha
      • skręt jelit
      • biegunka
      • niedożywienie
      • niedobory wapnia, żelaza i cynku
      • zaburzenia w działaniu leków


Pamiętajmy:

Jeśli chcemy zwiększyć ilość błonnika w diecie to róbmy to stopniowo!

Zmieńmy dietę na bardziej bogatą w warzywa, owoce, zboża nigdy nie korzystajmy z tabletek z błonnikiem, gdyż wtedy występuje największe ryzyko przedawkowania i skrętu jelit !

Jeśli jesteśmy na diecie wysokobłonnikowej pijmy dużo wody (2 l dziennie ) inaczej nabawimy się zaparć!



Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz