Witamina B10 (kwas para -aminobenzoesowy (PABA), witamina H1)
Rozpuszczalne w wodzie.
Rola w organizmie:
- bierze udział w syntezie kwasu foliowego (witamina B9)
- bierze udział w metabolizmie białek
- zmniejsza ból pooparzeniowy
- przyśpiesza gojenie skręceń i zwichnięć
- wspomaga naturalny kolor włosów
- zapewnia zdrową i piękną skórę
- chroni przed UV
- pobudza bakterie jelitowe do syntezy kwasu foliowego
- opóźnia starzenie
- polepsza pamięć
- wspomaga układ nerwowy i pokarmowy
- bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek
Skutki niedoboru:
- wypryski
- depresja
- poddenerwowanie
- nerwowość
- wypadanie włosów
- siwienie
- anemia
- choroby żołądka
Skutki nadmiaru:
- uszkodzenia wątroby
- żółtaczka
- wymioty
- choroby serca i nerek
- wysypka
- alergia
Źródła w pożywieniu:
- wątroba
- nerki
- drożdże
- jogurty
- produkty pełnoziarniste
- ryż
- zboża
- kiełki pszenicy
- otręby
- ziarna słonecznika
- melasa
Pamiętajmy:
Lepiej się wchłania z witaminą C, witaminą B9 oraz kompleksem witamin B.
Gorzej się wchłania z kawą, alkoholem, penicyliną oraz sulfonamidami.
Nie zażywamy bez konsultacji z lekarzem.
Obniża działanie antybiotyków oraz sulfonamidów.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz