czwartek, 28 marca 2013

Witamina B10

Witajcie!


Witamina B10 (kwas para -aminobenzoesowy (PABA), witamina H1)


Rozpuszczalne w wodzie.


Rola w organizmie:
      • bierze udział w syntezie kwasu foliowego (witamina B9)
      • bierze udział w metabolizmie białek
      • zmniejsza ból pooparzeniowy
      • przyśpiesza gojenie skręceń i zwichnięć
      • wspomaga naturalny kolor włosów
      • zapewnia zdrową i piękną skórę
      • chroni przed UV
      • pobudza bakterie jelitowe do syntezy kwasu foliowego
      • opóźnia starzenie
      • polepsza pamięć
      • wspomaga układ nerwowy i pokarmowy
      • bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek

Skutki niedoboru:
      • wypryski
      • depresja
      • poddenerwowanie
      • nerwowość
      • wypadanie włosów
      • siwienie
      • anemia
      • choroby żołądka

Skutki nadmiaru:
      • uszkodzenia wątroby
      • żółtaczka 
      • wymioty
      • choroby serca i nerek
      • wysypka
      • alergia

Źródła w pożywieniu:
      • wątroba
      • nerki
      • drożdże
      • jogurty
      • produkty pełnoziarniste
      • ryż
      • zboża
      • kiełki pszenicy
      • otręby
      • ziarna słonecznika
      • melasa

Pamiętajmy:

Lepiej się wchłania z witaminą C, witaminą B9 oraz kompleksem witamin B.

Gorzej się wchłania z kawą, alkoholem, penicyliną oraz sulfonamidami.

Nie zażywamy bez konsultacji z lekarzem.

Obniża działanie antybiotyków oraz sulfonamidów.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz