Dziś witamina A.
Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Brak witaminy to awitaminoza, niedobór - hipowitaminoza, nadmiar- hiperwitaminoza.
Wszystkie 3 stany są równie niebezpieczne, gdyż organizm przestaje powoli działać.
Witamina A
Witamina rozpuszczalna w tłuszczach.Zwana również retinolem. Jedna z najwcześniej odkrytych witamin.
Rola w organizmie:
- wspomaga wzrok
- wspomaga włosy, paznokcie, skórę i jej regenerację
- zapobiega nowotworom skóry (nie wolno jej przedawkować)
- reguluje rozwój komórek rozrodczych
- zapobiega chorobom zębów
- wspomaga gospodarkę hormonalną m. in. tarczycy
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaganie serca i układu krwionośnego
- pomaga w oczyszczaniu organizmu
Skutki niedoboru:
- łamliwe włosy i paznokcie
- keratynizacja oka, dróg oddechowych, układu pokarmowego oraz rogówki
- wysychanie spojówek i rogówek
- suchość skóry
- kurza ślepota
- pogorszenie wzroku
- zahamowanie wzrostu
- zanikanie nabłonków
- łuszczyca
- łysienie
- rogowacenie stóp i dłoni
- trądzik
- biegunki
- zły stan uzębienia
- starzenie się skóry
- alergie
- łupież
- utrata powonienia
- bezpłodność
- brak apetytu
- słaba odporność
- zapalenie zatok i dróg oddechowych
Skutki nadmiaru:
- mdłości
- drażliwość
- swędzenie
- wymioty
- wysokie ciśnienie śródczaszkowe
- zaburzenia w funkcjonowaniu mięśni
- wady rozwojowe u płodu
- bóle stawów
- osteoporoza
- choroby wątroby i śledziony
- w skrajnych przypadkach śmierć
- zaburzenia psychiczne
- rak żołądka
- u palaczy rak płuc
- krwawienie z dziąseł
- zażółcenie skóry
- depresja
Profilaktyka:
- choroby skóry, egzemy, grzybica, łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry
- alergia skórna
- rozedma płuc
- oczy
- choroby dziąseł i zębów
- włosów
- choroba wrzodowa żołądka
- zaćma
- katarakta
- nowotwór
- nieżyt oskrzeli
- nadczynność tarczycy
- miażdżyca
- jaskra, gruźlica
- cholesterol
- szpiczak
- gronkowiec złocisty i infekcje bakteryjne
- wirusy
- choroby układu krążenia
- zaburzenia menstruacji i bezpłodność
- prawidłowy rozwój płodu
http://www.witaminy.org.pl
Źródła witaminy A:
- wątroba zwierzęca
- marchew
- brokuł
- jarmuż
- szpinak
- dynia
- kapusta
- tran
- pomidor
- masło
- jajka
- natka pietruszki
- sałata
- melon
- brzoskwinie
- cebula
- algi
- nabiał
Pamiętajmy:
Jedzmy witaminę A w naturalnej postaci (żywności), a jedynym suplementem dopuszczalnym jest tran, ale tylko w okresie zimowym inaczej istnieje groźba przedawkowania !!!
Jeśli palimy nie przyjmujmy suplementów z witaminą A, gdyż narażamy się na zwiększenie ryzyka raka płuc !!!
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz